Давно відомий вислів про те що «Картопля це другий хліб» цілком себе виправдовує. Адже картопля — це продукт з якого можна приготувати будь-які страви, як на повсякденний стіл так і на святковий. Різноманітні салати, печені, запіканки, та ще багато страв, основним інгредієнтом яких виступає звичайна картопля. Вони не надто складні в приготуванні, але водночас поживні, смачні і можуть стати головною стравою столу.
Запіканка з картоплею та фаршем
Можна подати як повноцінну гарячу страву, якої вистачить для всієї сім’ї.
Складники: картопля – 5 шт, фарш – 0.5 кг, зелена цибуля – 0.5 пучка, молоко – 400 г, вершкове масло – 3 ст. л, борошно – 3 ст. л, твердий сир – 250 г, сіль перець.
Послідовність приготування. Очистити та порізати тонкими скибочками картоплю. Фарш та порізану цибулю посмажити на сковорідці. Викладаємо шар картоплі в змазану рослинною олією форму для запікання. Солимо, перчимо за смаком. Викласти поверх картоплі 1/2 фаршу, посолити, поперчити. викласти ще шар картоплі, приправити за смаком. Приготувати соус – розтопити вершкове масло, всипати борошно, сіль, перець. Постійно помішуючи влити молоко. Варити до загустіння. Зняти з вогню, додати потертий сир. Гарно перемішати та залити соусом запіканку. Форму закрити фольгою і випікати протягом 60 – 90 хв, при температурі 175. За 20 хв до закінчення приготування, зняти фольгу.
Запіканка із картоплі та курки
Ще одна повноцінна гаряча страва.
Складники: куряче філе – 0.5 кг, картопля – 3 -4 шт, копчена груднинка – 100 г, твердий сир – 250 г, зелена цибуля – 0.5 пучка, вершки – 100 г, мелена паприка, сіль та перець.
Послідовність приготування. Нарізати кубиками картоплю, куряче філе, груднинку та цибулю, сир потерти. Змастити олією форму для запікання. Викласти картоплю, філе, посолити, поперчити за смаком, додати груднинку, цибулю, сир. Повторити всі шари в тій же послідовності. Зверху все заливається вершками. Форму накрити фольгою і запікати півгодини при температурі 180, за 10 хв до закінчення прибрати фольгу.
Картопляно-грибні зрази
Вам точно сподобаються зрази з грибною начинкою.
Складники: картопля – 6 – 8 шт, яйце – 1 шт, борошно – 1 ст. л, крохмаль – 4 – 5 ст. л, цибуля – 1 шт, шампіньйони – 450 г, рослинна олія, сіль, перець.
Послідовність приготування. Почистити та зварити картоплю. Почищені та порізані та посмажити на олії з цибулею. Посолити, поперчити на свій смак. Картоплю зцідити, коли охолоне потовкти, додати борошно, крохмаль, яйце. Гарно вимішати. Якщо маса не триматиме форму, додати борошно. Дошку притрусити борошном, викласти на неї 2 -3 ложки картопляної суміші, поверх трошки грибної начинки, і формувати овальні зрази. Смажити на рослинній олії протягом 3 хв з кожної сторони. Подавати зі сметаною.
Суп з фрикадельками та картоплею
Суп буде ситним та смачним.
Складники: картопля – 500 г, морква – 3 шт, селера – 2 стебла., цибулина – 1 шт, рис – 5 ст. л, бульйон курячий – 8 скл, вода – 4 скл, сіль, перець. Для фрикадельок: фарш – 1 кг, цибуля – 0.5 шт., сушена петрушка, кріп, сіль, перець, рослинна олія.
Послідовність приготування. Для фрикадельок порізану та обсмажену на олії цибулю перемішати з фаршем. Сформувати фрикадельки.
Для супу перемішати бульйон з водою, закип’ятити. Обсмажити цибулю з селерою та морквою. Висипати піджарку до бульйону. Додати порізану кубиками картоплю. Після закипання додати рис, а через деякий час фрикадельки. Варити до готовності. Заправити суп зеленню, сіллю та перцем.
Картопляний суп з кльоцками
Дуже простий в приготуванні суп зі смачними ароматними картопляними кльоцками.
Складники: для супу: морква – 3 шт, часник 4 зубці, зелений горошок заморожений – 1 скл, бульйон – 3 скл, вода – 6 скл, вершкове масло – 1 ст. л, кубики куриного бульйону – 2 шт, сіль перець. Кльоцки: картопля – 3 – 4 шт, борошно – 1 – 1.5 скл, яєчний жовток – 1 шт, сіль та перець.
Послідовність приготування. Для кльоцок: зварити картоплю, почистити та розім’яти. Додати борошно, яєчний жовток. Приготувати картопляне тісто, поділити його на частини, скрутити джгутики і порізати їх невеличкими кубиками.
Суп. До розтопленого масла, додати терту моркву та часник, обсмажити. Додати воду і бульйон, закип’ятити та проварити протягом 5 хв. Додати горошок, сіль, перець і виключити вогонь. Їсти відразу після приготування.
Класичні деруни із картоплі
Традиційна страва для багатьох країн.
Складники: картопля 6 шт, яйця – 2 шт, борошно – 2 ст. л, дрібка розпушувача, цибуля – 0.5 шт, сіль, перець, рослинна олія.
Послідовність приготування. Почищену картоплю натерти на дрібній тертці. Перемішати з яйцями, борошном, подрібненою цибулею. Розігріти сковороду з рослинною олією. Ложкою викладати приготовлену суміш на сковорідку. Смажити по 1 хв з кожної сторони. Рекомендується викласти деруни на паперовий рушник, щоб стекла зайва олія.
Смажені картопляні пиріжки
З картопляного тіста виходять дуже смачні пиріжки.
Складники: варена картопля – 4 -5 шт, твердий сир – 200 г, яйця – 2 шт, панірувальні сухарі – 150 г, сіль, перець.
Послідовність приготування. Картоплю пом’яти, додати натертий твердий сир, сіль, перець. Масу вимісити та формувати невеличкі пиріжки. Обваляти їх в яєчному клярі, потім в панірувальних сухарях і смажити на розігрітій олії.
Картопляний пиріг з фаршем
Страва з англійської кухні, там його називають пастуховим, за те що готується він дуже просто.
Складники: м’ясний фарш – 600 г, цибуля – 1 шт, часник – 1 зубчик, овочева суміш – 1 пакет, соєвий соус – 2 ст. л, бульйон – 1 скл, відварна картопля – 6 шт, вершкове масло – 4 ст. л, молоко 160 г, твердий сир – 50 г, сіль, перець.
Послідовність приготування. Взяти сковорідку зі знімною ручкою. Посмажити на рослинній олії подрібнену цибулю, часник. Протушкувати протягом декількох хвилин. Влити соєвий соус, бульйон, засипати заморожені овочі. Тушити суміш поки не випарується рідина. Картоплю перемішати з вершковим маслом, молоком та тертим сиром. Гарно вимішати та викласти на фарш. Випікати в розігрітій до 150 духовці протягом 40 хв.
Німецький картопляний салат
Подають в якості гарніру та як самостійну страву.
Складники: картопля – 1 кг, копчена груднинка – 350 г, часник – 2 зубчики, яблуневий оцет – 5 ст. л, гірчиця – 1 ст. л, цукор – 3 ст. л, петрушка, зелена цибуля.
Послідовність приготування. Картоплю почистити, порізати на частинки та відварити. Злити воду, дати час щоб обсохла. Груднинку порізати, обсмажити, викласти на тарілку. До жиру, що залишився на сковорідці додати яблуневий оцет, гірчицю, сіль та перець. Все перемішати, довести до кипіння, покласти подрібнений часник. Викласти в суміш картоплю, все перемішати і залишити на 15 хвилин. Наприкінці додати обсмажену груднинку, перемішати й викласти в салатницю. Читайте ще іншу статтю автора яка набирає популярність Який обігрівач краще вибрати? Найкращі електричні обігрівачі
Американський картопляний салат
Смачна та ситна страва.
Складники: картопля – 1.5 кг, селера – 2 стебла, червона цибуля – 0.5 шт, петрушка – 2 ч. л, кріп – 1 ч. л, майонез – 120 мл, винний оцет – 2 ч. л, гірчиця – 1 ч. л, перець – 0.5 ч. л.
Послідовність приготування. Почищену картоплю відварити до готовності. Охолодити та нарізати кубиками. Соус — змішати майонез, оцет, гірчицю, перець, паприку. Додати до соусу картоплю, подрібнену цибулю та зелень. Перемішати та викласти в салатницю. Подавати охолодженим.
Запіканка з картоплі в мультиварці
Доки мультиварка готуватиме смачну запіканку, ви можете зайнятися своїми справами.
Складники: картопля – 6 шт, цибуля – 1 шт, часник – 2 зубчики, вершкове масло – 120 г, твердий сир – 300 г, груднинка – 200 г.
Послідовність приготування. Очистити й порізати тонкими скибочками картоплю. Викласти в чашу мультиварки. Груднинку порізати та викласти поверх картоплі. Посипати все тертим сиром. Вершкове масло розтопити, перемішати з часником, залити в картоплю. Закрити мультиварку, виставити режим тушіння. За 15 хвилин до закінчення приготування відкрити мультиварку. посипати все подрібненою зеленою цибулею та сиром.
Картопляні чипси
Домашні, смачні та хрумкі чипси — гарна заміна магазинним. Складники: картопля – 2 шт, рослинна олія, сіль.
Послідовність приготування. Почистити картоплю та нарізати тоненькими кружечками. Форму застелити пергаментним папером, викласти на неї картоплю в один шар. побризкати її рослинною олією, посипати сіллю і запікати 15 – 20 хв при температурі 220. Для тих хто шукає або цікавиться способами заробітку вдома рекомендуємо статтю Робота в інтернеті на дому: 10 перевірених методів заробітку вдома
Котлети з картопляного пюре
З залишків пюре завжди можна приготувати смачні та поживні котлети.
Складники: картопляне пюре – 600 г, твердий сир – 200 г, яйце – 1 шт, борошно – 4 – 6 ст. л, часник – 2 зубці, шинка – 100 г, сухарі панірувальні -75 г, рослинна олія для смаження.
Послідовність приготування. Перемішати картопляне пюре, яйце, тертий сир, борошно, часник та шинку. Формуємо з суміші котлети. За необхідності досипаємо борошно. Обваляти котлети в панірувальних сухарях і обсмажити на олії.
Готуємо оладки картопляні
Також із залишків пюре виходять смачні та ніжні картопляні оладки.
Складники: картопляне пюре – 300 г, твердий сир – 100 г, борошно – 8 ст. л, цибуля – 1 шт, часник – 2 зубчики, зелень петрушки та базиліку – 2 ст. л, яйця -2 шт, вершкове масло – 4 ст. л, сіль, перець рослинна олія.
Послідовність приготування. Подрібнити цибулю та часник, обсмажити на олії охолодити та викласти в миску. Додати картопляне пюре, потертий сир, борошно, яйця, сіль, перець, зелень. Вимішати, сформувати невеличкі оладки. Обсмажити на вершковому маслі по 3 хв з кожної сторони.
Вареники з картоплею та грибами
Страва може стати прикрасою святкового столу.
Складники: для тіста – борошно – 400 г, яйця – 2 шт., вода – 300 мл, вершкове масло – 3.5 ст. л, сіль – 0.5 ч.л. Начинка: відварна картопля – 600 г, шампіньйони – 500 г, цибуля – 1 шт, вершкове масло – 4 – 5 ст. л, рослинна олія, сіль, перець.
Послідовність приготування. Змішати борошно з охолодженим розтопленим вершковим маслом, додати яйця, сіль та воду. Вимісити тісто та залишити його на 30 хвилин, обернувши плівкою. З картоплі зробити пюре, з доданим вершковим маслом, сіллю, перцем. Шампіньйони та цибулю смажити на олії. Тісто тоненько розкачати, склянкою вирізати кружечки, покласти на центр 1 – 2 ч. л. начинки та заліпити вареники. В киплячу воду покидати вареники та відварити до готовності. За бажанням можна обсмажити вареники на вершковому маслі до золотистого кольору.
Пиріжки з картоплею
Якщо у вас є готове тісто, то приготування подібних пиріжків займає мінімум часу.
Складники: дріжджове тісто – 500 г, відварна картопля – 700 г, цибуля – 1 шт, вершкове масло – 3.5 ст. л, молоко – 100 г, сіль, перець, рослинна олія.
Послідовність приготування. Подрібнити та обсмажити цибулю. В картопляне пюре додати масло, молоко, сіль, перець та смажену цибулю. Начинку гарно вимішати. Тісто розкачати, вирізати невеличкі кружечки та покласти на них начинку. Сформувати пиріжки, викласти їх на форму застелену пергаментом. За бажанням можна залишити їх на 15 – 30 хв в теплому місці, щоб вони піднялися. Змазати вироби збитим яйцем. Поставити в розігріту до 180 духовку на 15 – 20 хв.
Печеня з картоплі та яловичини
Печеня — поживна страва, що може стати окрасою святкового столу.
Складники: картопля – 700 г, яловичина – 2 кг, моркви – 4 шт, цибуля – 1 шт, часник – 6 зубців, бульйон – 3 скл, вода – 1 скл, оцет – 2 ст. л, соєвий соус – 2 ст. л, тим’ян – 4 гілочки, петрушка – 1 ст. л, сіль, перець, рослинна олія.
Послідовність приготування. Яловичину порізати великими шматками та посмажити на рослинній олії. Посолити, поперчити та викласти на тарілку. На тій самій сковороді обсмажити порізану моркву, цибулю та картоплю протягом 10 хвилин. Додати бульйон. Воду, соєвий соус, оцет, часник та обсмажену яловичину. Все закип’ятити, накрити кришкою та запікати 3.5 год в розігрітій до 180 духовці.
Картопля та курка — надзвичайно смачне поєднання.
Складники: курині стегенця – 500 г, картопля – 500 г, часник – 4 зубці, помідори – 2 шт, шпинат — один пучок, вершкове масло – 2 ст. л, суміш сушених трав 2 ч. л, молота паприка – 1 ч. л, курячий бульйон – 1 скл, вершки 1 скл, твердий сир – 100 г, сіль, перець. Послідовність приготування. Стегенця посолити, поперчити, посипати травами, обсмажити на розігрітому вершковому маслі протягом 4 – 5 хвилин з кожної сторони. Викласти на тарілку. В сковорідку долити рослинну олію, додати подрібнений часник, паприку та порізану картоплю — обсмажити. Додати бульйон та помідори подрібнені та потушити декілька хвилин. Долити вершки. Посипати все тертим сиром, кинути шпинат, протушкувати декілька хвилин. Викласти в сковорідку обсмажені стегенця, тушкувати до готовності протягом 15-20 хвилин. Подавати до столу відразу після приготування.
Горщики із м’ясом та картоплею
Страви в горщиках — це смачно та корисно, крім того, вони не вимагають багато клопотів при приготуванні.
Складники: картопля – 800 г, нежирна свинина чи яловичина – 1 кг, цибуля – 2 шт, твердий сир – 200 г, біле сухе вино – 2 ст. л, вершкове масло 2.5 ст. л, рослинна олія, сіль, перець.
Послідовність приготування Порізати м’ясо великими шматками і смажити на олії протягом 5 хв. Викласти м’ясо на тарілку. На сковорідку влити вино та воду, прокип’ятити з сіллю, перцем. В горщики викласти порізану кубиками картоплю, заповнивши їх приблизно на 1/3,потім додати подрібнену цибулю та м’ясо. Полити винним соусом і посипати тертим сиром та вершковим маслом. Горщики закрити кришкою і запікати в духовці 50 хв при температурі 180 . За 10 хв до закінчення приготування зняти кришку.
Картопля запечена у сметані
Страва, яка обов’язково прийдеться до смаку.
Складники: картопля – 800 г, часник – 5 зубців, твердий сир – 50 г, кріп – 0.5 пучка, сметана – 5 ст. л, вода – 0. 5 скл, коріандр, сіль, перець за смаком.
Послідовність приготування. Почистити та порізати тоненькими скибочками картоплю. В змішану з водою сметану додати подрібнений часник, сіль, перець та кріп. Викласти у змащену маслом форму шар картоплі, зверху залити сметанним соусом. Потім ще шар картоплі і знову соус. Верхній шар обов’язково має бути сметанний соус. Запікати півгодини в нагрітій до 190 духовці. Посипати страву тертим сиром і запікати ще 10 хв.
Сподіваємося, наша добірка рецептів допоможе вам урізноманітнити як щоденне меню, так допоможе приготувати страви на святковий стіл.