Скільки алкоголю можна випити без шкоди для здоров’я, змішування та закуска

Скільки часу Ви присвячуєте процесу підготовки до свят? Наші святкування рідко проходять без використання алкогольних напоїв різної міцності. Чи можливо прокинутись на наступний день із мінімальними негативними наслідками для організму, про це все поговоримо в даній статті.

Найкращим варіантом, скажете Ви – «Не вживати алкоголь взагалі», але це справа кожного. Ситуації бувають різні (зустріч випускників, ден народження, хрестини тощо). Приводів можна знайти багато.

Погодьтесь, у кожного в житті є такі знайомі які не вживають алкоголь, займаються спортом, але одного разу на рік можуть «відірватись поповній» та переоцінюють свої можливості. Саме тому ми зібрали деякі порати, що допоможуть уникнути похмілля або зменшити його наслідки.

Які напої пити, чим закушувати та запивати

Вживання алкоголю в помірних дозах допоможе уникнути проблем. Якщо вранці Ви відчуваєте головний біль, нудоту, слабкий апетит, постійно хочеться пити (зневоднення) – це перші ознаки алкогольного отруєння.

Насправді, норми алкоголю можуть різнитись для кожного організму. Одній людині достатньо випити кілька порцій міцного напою або два келихи вина, що провести наступний день із інтоксикацією. Хоча вчені встановили, що близько 23% людям можуть не відчувати похмілля взагалі. Але не радимо перевіряти до якої частини населення Ви належите.

Скільки алкоголю можна випити без шкоди для здоров'я

Представниками Американського центру контролю та профілактики захворювань випусти статтю, у якій рекомендують вживати не більше ніж два напої для чоловіків та один для жінок.

Що мається на увазі? Під одним напоєм розуміють 350 мл пива із вмістом алкоголю до 5%, 240 мл лікеру із максимальним із алкоголем у 7%, 150 мл вина (бокал) що має міцність до 12% та близько 40 мл міцного алкоголю (до 40%). Ні, помилки тут немає. Це дійсно реальні цифри із оригінала статті.

Важливим моментом є стан організму до початку вживання алкоголю (скільки часу спали, випили води, поїли). Не буде лишнім нагадати, що активність в плані їжі під час застілля дасть можливість краще засвоювати алкоголь.

Рекомендуємо статтю Скільки кави не зашкодить: як вона діє на нас та яка її кількість є корисною

Всі експерименти із вживанням в організм перед застіллям соняшникової олії, вершкового масла та сирого яйця краще залишити для розповіді «за столом». Жирні продукти мають властивість до швидкого перетравлювання, тому різка дія великої кількості алкоголю може стати фатальною.

Не старайтесь наїдатись максимально до та після вживання алкоголю, а лише підтримувати півень поживних речовин та цукру в крові на протязі всього періоду застілля.

Чи можна запивати газованими напоями? Тут думки розділяються на два табори: перші вважають, що вживання таких напоїв лише підсилює дію алкоголю, а інші навпаки – люблять змішувати у склянці різні напої («зменшувати градус»).

Опираємось ще на одне дослідження від вчених США, які пов’язують швидкість засвоєння алкоголю із вмістом цукру напоїв (якими запиваєте). Для прикладу, використовуючи дієтичну газовану колу можна пришвидшити потрапляння алкоголю до крові на 20%.

Якщо ж вживати звичайний сік або газовану воду (солодку), тоді цукор виступає як поживна речовина для організму, тому засвоєння алкоголю уповільнюється.

Також алкоголь виступає як сечогінний засіб, тому часті походи до туалету під час застілля зневоднюють організм, а це все приведе до інтоксикації. Тому рекомендовано вживати по 1 склянці води в період між одною порцією алкоголю (дивіться вище, в попередньому розділі).

Чи можна змішувати різні типи алкоголю

Тут тема, можна сказати, «Вічного питання», які алкогольні напої можна змішувати та які ні. Дуже багато інформації неточної та помилкової можна почути від знайомих: «не можна знижувати градус», не вживати «світлий та темний» алкоголь, негазовані та газовані напої тощо.

Дослідження показують наступну картину, що у процесі змішування алкоголю ключову роль відіграють «родинні» сполуки. Для прикладу, Ви можете випити декілька келихів пива та бокалів вина і не отримати отруєння, адже саме с цих напоях містяться споріднені сполуки.

В першу чергу пов’язують алкогольні напої за вмістом спирту (етанолу), ацетону, сивушних масел, ізопентанолу, ацетальдегіду, дубильних речовин та інших які виникають в процесі бродіння (ферментації).

змішування алкогольних напоїв

Представники медицини вважають, о найбільш спорідненими напоями є текіла, коньяк, бурбон та віскі – і вони викличуть у Вас похмілля, швидше за все. Вживання горілки, рому та джину може привести до алкогольного отруєння. Врахуйте, мова йде про якісний алкоголь, а не фальсифікату.

Стосовно підвищення градусу алкоголю існують різні бачення, одне із популярніших, що коли людина починає вживати спочатку слабоалкогольні напої, а вже потім переходить до міцних, тоді може адекватно оцінити стан та контролювати кількість випитого.

«Коли ж Ви починаєте пити міцні напої спочатку (вино, горілку тощо), потім переходите на слабші, тоді кількість вжитого напою останнього може бути більшою та швидшою в часі» – от така думка у дослідників із австралійського університету.

Цікаво знати QR та штрих-код проти «паленки»: введення електронної акцизної марки має захистити від підробленого спиртного

Отож, Ви вже отримали хороший матеріал на майбутнє. Ми не спеціалісти в даній сфері, а просто використали матеріали іноземних досліджень, а як вони проводяться це вже інша історія. Всі бажаємо гарного дня та світлого розуму. Очікуйте найближчим часом статтю про боротьбу із похміллям.