Число прихильників сироїдіння — вживання в їжу продуктів без будь-якої термічної обробки постійно збільшується. Такий спосіб харчування здавна вважається доволі корисним. До того ж, можна практикувати як вегетаріанське сироїдіння, так і всеїдне.
Необроблені продукти містять у своєму складі ферменти, які руйнуються вже при нагріванні до температури 45º. До них відносяться ензими, завдяки яким їжа максимально швидко перетравлюється, на даний процес іде мінімум енергії організму. Після теплової обробки ферменти руйнуються, тож їжа перетравлюється значно довше.
Користь сироїдіння для людини
Живе харчування дає змогу зберегти в продуктах всі вітаміни, амінокислоти, мінерали. Організм отримує необхідні речовини в повному обсязі, щоб на довгі роки зберегти красу та здоров’я. До беззаперечних плюсів сироїдіння можна віднести:
- клітковина, яка міститься у свіжих овочах та фруктах гарно впливає на перистальтику кишківник. Стимулює роботу шлунково-кишкового тракту й очищення організму від шлаків та токсинів;
- корисні речовини підвищують імунітет організму і запобігають розвитку онкологічних та серцево-судинних захворювань; мінімальний вміст солі в фруктах та овочах, та велика кількість води, яка міститься в них сприяє стабілізації артеріального тиску;
- жива їжа містить мінімум жирів, швидко насичує, ефективно бореться з зайвими кілограмами.
Недоліки сироїдіння
Сироїдіння має і певні мінуси. А саме:
- м’ясо та рибу варто вживати лише після глибокої заморожування чи в’ялення, в них можуть міститися паразити;
- мала кількість вітаміну B12, він переважно міститься в продуктах тваринного походження;
- знижується рівень тестостерону у чоловіків, у жінок можливе порушення менструального циклу;
- можливе загострення хронічних захворювань.
Сироїдіння не панацея від всіх хвороб. Організм кожної людини має свої особливості. Плюси та мінуси вираховуються індивідуально.
Рекомендуємо статтю про Актуальні 10 порад, які допоможуть Вам правильно почати та завершити робочий день
Необроблена їжа одна зі складових правильного образу життя. Головне, щоб раціон був різноманітним.
Складаємо меню правильно
Прихильники сироїдіння повинні скласти свій раціон таким чином:
- триразове харчування, що включає вживання фруктів, овочів, зелені, бобових та круп, які можна помити в проточній воді;
- достатньо все помити й порізати, готувати не потрібно;
- правильний раціон містить достатню кількість очищеної води та трав’яних настоїв. Їх потрібно вживати за 30 хвилин до їжі, або через 40 хвилин після;
- сирі горіхи, які надзвичайно багаті білками, вітамінами та мінералами;
- бобові та злаки — проросла пшениця, горох, вівсянка;
льняне, кунжутне, гарбузове насіння, яке багате клітковиною, нейтралізує вільні радикали, запобігає розвитку пухлин; - вживати сезонні фрукти, овочі та ягоди. В них немає пестицидів та нітратів;
- сухофрукти можна використовувати як перекус, вони містять лише корисний цукор і гарно втамовують апетит;
- морська капуста;
- нерафіновані рослинні олії;
- перша половина дня — фрукти, друга половина дня — овочі. Взимку збільшується частка споживання горіхів та насіння, саме в них присутні корисні жири.
Харчування повинно бути різноманітним і збалансованим — саме це є головною запорукою здорового організму, гарного настрою високого імунітету.
Цікава стаття від автора Як зберігати здоров’я при сидячому способі життя. Рекомендації та вправи
Якщо ви вирішили стати сироїдом, віднесіться до свого рішення відповідально. Дотримуйтеся правильного раціону, регулярно відвідуйте лікаря, додатково приймайте вітаміни.