Вт. Кві 30th, 2024

Виготовлення неякісних спиртних напоїв та їх збут призводять до значних втрат економіки, а найголовніше – є небезпечними для здоров’я людей, оскільки в них вживаються низькоякісні спирти і невідомі небезпечні для людини добавки. Цей бізнес набув колосальних масштабів ще за часів Радянського Союзу, і досі, попри всі заходи, залишається досить розвиненим, створюючи велику кількість проблем.

Зменшити вироблення фальсифікату, вивести з тіні виробництво алкоголю та сигарет, захистити чесних виробників має допомогти новий варіант акцизних марок. Це електронні акцизні марки, які почнуть діяти у країні із 1 травня 2020 р. Замовлення їх почнеться з 1 квітня 2020 р. через електронний кабінет платника податків. Запуск онлайн-реєстру акцизних марок для  алкоголю та тютюну був схвалений Кабміном у грудні 2019 р.

Їх перевагою є те, що товар, маркований ними, легко ідентифікується і підраховуються, оскільки через штрих-код та QR-код можна легко перевірити походження алкоголю через згаданий реєстр акцизних марок. Зчитування інформації з них автоматичне, на касах, як зчитування штрихкодів будь-яких інших товарів.

Марки, вважається, дозволять значною мірою зменшити кількість нелегальних виробництв, і, в той же час, дозволять виробникам, в тому числі і невеликим, які створюють якісні алкогольні напої, захиститися від нечесної конкуренції. Можливо, це дозволить легше піднятися виноробному виробництву і невеликим броварням України, які зможуть конкурувати, незважаючи на невеликі обсяги виробництва.

Зверніть увагу: Експорт меду: Україна стовідсотково вичерпала «солодку» квоту від ЄС

Від