Сб. Лис 23rd, 2024
Вирощування равликів для бізнесу в Україні

Українці часто подорожують закордон і там бачать те, що намагаються втілити в своїй державі. Так вчинили Ірина та Іван Юськевичі, які після поїздки в Грецію вирішили вирощувати фермерських равликів прямо у Львові.

Вони займаються цією справою вже більше 5-ти років і створили успішне підприємство «Західний равлик! До цього часу фермери вчаться, постійно їздять до Європи, розвиваються.

З чого ж починалась ідея бізнесу на равликах

Подружжя  спочатку купили равликів, які живуть у дикій природі. Вони розбігалися, помирали, топили один одного у воді. Майбутні фермери розуміли, що їм потрібно ще багато працювати аби опанувати таку нелегку професію.

Тоді  молоді люди почали їздити на спеціальні навчальні тури до країн ЄС. Виявилось, що виноградний равлик занесений до Червоної книги, у Європі його не вирощують. А от попит на нього великий.  А отже, пустуючи нішу можна заповнити.

Бізнес на вирощуванні равликів

Дізнавшись, що фермерський равлик росте всього сезон і вже тоді готовий до вживання в їжу, фермери вирішили вирощувати саме його. Зараз у Ірини та Івана є 1 га землі під самісіньким Львовом. Для того аби там були равлики, це поле потрібно «заселити» молодняком. Для цього  потрібно пройти клопіткий процес, який має бути здійснений за декількома етапами.:

  • В цеху репродукції створюють спеціальні умови аби равлики відклали ікру. Це відбувається в кінці жовтня. Равликів спеціально годують, тваринки спарюються.
  • Кожен равлик може за раз дати до 180 ікринок. Равлики – гермафродити. Тому вагітні всі особини, які спарювались.
  • Ікра відділяється від землі, переміщується в спеціальні контейнери. Там вилуплюються дитинчата.
  • За цим процесом варто слідкувати, інакше молоді равлики можуть поїсти кокони з ікринками.
  • З квітня малі дитинчата равликів «переїжджають» до теплиці. Там їх годують спеціальним зеленим ріпаком.
  • Коли равлики досягають приблизно 2 -х сантиметрів їх переселяють у поле. Там вони живуть . Для цього використовують відповідні піддони.
  • Равлики ростуть до жовтня. Їх годують спеціальними кормами (всі сертифіковані в Європі), слідкують аби вони не переїдали, інакше помруть.
  • Равлики можуть пересуватись до 8 метрів за годину. Тому на фермі все передбачено і зроблено так аби тваринки не втікали.
  • Равликів збирають у жовтні. Це триває 2 тижні. Після цього їх не годують, фасують у сітки, складають у ящики.
  • Равлики реалізуються, йдуть на переробку. Деякі лишаються «на розплід».

заробіток на вирощуванні равликів

Що робити з равликами після вирощування?

Поки попит на равликів в Україні не дуже великий, але бізнес обіцяє бути прибутковим. Адже один равлик в ресторані може коштувати від 50-ти гривень.  Проте поки купують здебільшого мушлі і філе, яке переробляє «Західний равлик». У мушлях (простерилізованих 3,5 години у спеціальному розчині) подають різні страви. Філе поки мало використовують, проте кухарі – експериментатори уже готують страви і з нього.

В Європі кілограм равликів коштує близько 3, 5 євро.  Для того аби окупитися, фермі треба пропрацювати 2 роки.  Інвестиції у даний вид діяльності були оцінені у близько 80-100 тисяч євро.  За сезон можна зібрати 25-30 тонн равликів.

Ікра равликів для заробітку

В найближчі роки в Україні може відкритися до 150 равликових ферм.  Проте поки варто формувати культуру споживання м’яса цієї тварини. Для цього фермери проводять майстер класи, запрошують кухарів, розповніють їм про цей цінний продукт.

Крім того, Іван та Ірина шукають екологічно чисте місце для відкриття другої ферми. Також вони планують  мати сертифікат органічного виробництва. Зараз вони є чи не єдиною сертифікованою равликовою фермою в Західній Україні.

 

Від Specialist