Хочемо розповісти про ще один варіант відкриття власного бізнесу та заробітку, що набув популярності за кордоном, але у нашій країні мало відомий. Заробіток на сушеній цибулі – перспективний та добре оплачуваний вид доходу.
Наприклад, міністерство сільського господарства США в лабораторних дослідженнях встановило, що сушена цибуля зберігає більшість корисних властивостей, вітамінів. Навіть заморозку «поставили» на друге місце по даному параметру.
Як проходить процес виробництва сушеної цибулі
Виробництво сушеної цибулі можна поділити на два види: в боксах та з використанням стрічки (це вже для великих потужностей). Для початку цибуля проходить підготовку: очищення від шкірки та обрізання хвостиків. Опісля заготовки ретельно перемиваються та нарізаються спеціальним обладнанням.
Для промислового виробництва сушеної цибулі може використовуватись нарізка соломкою або квадратиками. Такі форми краще використовувати в майбутньому для приготування прянощів, для приготування їжі тощо.
Також є популярним напрямок виготовлення сушеного порошку із цибулі. Його поділяють на два типи: перший та вищий (по кольору). Щоб зберегти максимально вітамін C заготовки обробляються спеціальним розчином.
Вкінці технологічного процесу, готову сушену цибулю проводять через магнітні рамки та упаковують в тару. Якщо застосувати більш гнучке фасування та сортування родукції, можна збільшити дохідність в рази.
Де найбільше вирощують цибулю в Україні
Серед всіх регіонів, де вирощують цибулю, особливе місце займає південь України. Загальна площа насаджень коливається в межах 30-40 тисяч гектарів. Перевагу отримують озимі сорти цибулі, урожай якої можна збирати вже на початку весни. До того ж можна реалізовувати пучками зелені паростки рослини для приготування салатів.
Цікаво почитати Бізнес ідея для гаражу: вирощування їстівних грибів як бізнес
Щоб захистити свій урожай від температурних коливань в регіоні використовують спеціальні та стійкі сорти озимої цибулі. Інколи температура повітря може різко опуститись до -25 градусів. Одним із популярних сортів озимої цибулі є Балстар.
Як вже говорили, вирощування озимої цибулі вигідне і зеленими паростками. Їх також віддають на сушку, термін придатності такого матеріалу близько 1 року. Приготована таким методом, вона не буде відрізнятись від свіжої, достатньо декілька хвилин потримати у воді.
Яка ефективність виробництва сушеної цибулі
Згідно з даними статистики для виробництва 1 кілограма сушеної цибулі потрібно використати 10 кг свіжої. Її дуже часто використовують для виробництва приправ, супів швидкого приготування, овочевих консерви, маринадів в закладах громадського харчування тощо.
Як повідомляє аналітичний відділ компанії «Nestle» – в Україні аграрії не мають великої зацікавленості у виробництві сушених овочів за європейськими стандартами. Отож станом на кінець 2018 року, в компанії зафіксований лише один постачальник такої продукції. Саме сушена цибуля та часник дуже цікавлять виробництво компанії «Nestle».
Ще однією перевагою сушених овочів є терміни зберігання. Звичайні можуть зберігатись не більше 6 місяців. Ми виключаємо із виробництва відходи 2 та 3-го класу.
За оцінками аналітиків ціна на сушену цибулю будуть триматись високими через малу пропозицію. Це дає хороші можливості для легкого старту власного бізнесу. Можна для початку наладити реалізацію на ринок України, який зараз має дефіцит такої продукції, а далі Єгипет, Каліфорнія будуть першими імпортерами.