Вт. Кві 30th, 2024
обміління рік в Україні

Зима 2019-2020 року видалося аномально теплою та сухою. Власне метеорологічна зима так і не настала, за даними Центральної геофізичної обсерваторія імені Бориса Срезневського.

Тож, вперше за останні 120 років гідрометеорологічні умови в Україні стають надзвичайно напруженими. Причому до рівня, коли Держводагентство може запровадити обмеження прав водокористувачів у використанні води – це право прописане у Водному кодексі України, статті 45, в якій вказується, що у випадку маловоддя можуть бути змінені умови водокористування.

При цьому попереджається, що в першу чергу будуть забезпечуватися питні та побутові потреби громадян України. Можливі певні зміни у роботі ГЕС.

Оскільки весняного водопілля цього року немає, можливе маловоддя і навіть пересихання малих водотоків. Зменшуються обсяги стоку Дніпра. Вже виникли проблеми в гідрорежимі р. Рось, яка є сильно зарегульованою, з великою кількістю водосховищ.

Цьогорічні проблеми стали продовженням посухи останніх кількох років. Вони стали ще більш помітними на фоні того, що сніговий покрив цього року так і не ліг, а кількість опадів була мінімальною.

Слід зауважити, що ніч на 6.03.2020 виявилася найтеплішою для цієї дати за останні 140 років, а в Європі зафіксували найтеплішу зиму в історії метеорологічних спостережень. Тож, період температурних рекордів продовжується – у березні, після «рекордного» лютого.

Глобальне потепління в дії…

Також про це: Глобальне потепління – за вікном: температурні рекорди та квітнучі підсніжники

Від