Як побудувати бізнес на виробництві посуду з дерева – знає не кожен. До того ж для того, аби виготовити щось із дерева, його потрібно зрубати. Але ж у природі має бути баланс…Саме тому власниця компанії Woodstuff. Алла Сенчилів започаткувала традицію висаджування нових дерев на місці уже зрубаних.
Алла Сенчилів та її чоловік у 2011 році заснували майстерню «Барельєф». Там вони виготовляли різьблені вироби з дерева. Вони були досить дорогими та популярними. З часом клієнти просили аби власники придумували щось нове. Інколи приносили власний дизайн, який треба було втілити в життя. З того часу розпочалась нова історія майстерні.
Згодом з’явився Woodstuff. Зараз компанія виготовляє посуд з дерева, а також співпрацює з великими фірмами.
Обпалювання деревини, як важливий момент у виробництві
У компанії Woodstuff вироби з дерева обпалюються. Хоча звучить це дивно. Проте результат перевершує всі сподівання. Та частина дерева, що має м’якшу структуру стає чорною, а та, що твердіша – білою. Якщо ж майстер перегріває виріб, то він тріскає і тоді він стає браком. Проте, якщо все виконано бездоганно, то посуд виходить дуже гладеньким із ні на що не схожою, структурою.
Навіщо обирати посуд із дерева?
Алла Сенчилів розповідає, що вони з чоловіком виготовляють дерев’яний посуд через своєрідні погляди. Адже такий посуд є екологічним і добре розкладається, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу. Крім того, сучасний посуд компанії Woodstuff, є дуже якісним і навіть набагато кращим за той, який був на початку діяльності фірми.
Від «Барельєфа» до Woodstuff.
На початку діяльності у 2011 році компанія виготовляла картини із дерева. Вони були дуже дорогими і доступними лише для віп – персон. На той момент продукція продавалася через сайт. І зазвичай, це були дуже унікальні речі, наприклад диригентські палички.
Читайте також статтю Від равликів до ослячого молока: 5 незвичайних фермерських господарств в Україні
На той момент компанія ще не мала власних виробничих потужностей і зазвичай користувалася послугами підрядників. Але це було надто складно. Адже не завжди можна було отримати бажане. Дуже часто, вироби були низької якості і їх навіть нікому не показували.
Пізніше власники орендували невеликий цех біля меблевої фабрики. Там вони виготовляли вивіски і аксесуари для ресторанів. А ще пізніше Алла з чоловіком зрозуміли, що є попит на гарний дерев’яний посуд. Але його в Україні тоді ніхто не виготовляв. Так і з’явилася ідея продавати унікальний посуд з дерева.
Посадити нові дерева на місці зрубаного
Компанія має чудову традицію – висаджувати нові дерева замість тих, що були зрізані. Зараз вони уже висадили 177 дерев у Парку Партизанської слави. Ними стали липи та ліщина.
Крім того, підприємство працює за схемою безвідходного виробництва. Спочатку вони закупали залишки деревини у меблевої фабрики. З них робили невеликі дерев’яні вироби. А з тієї деревини, що уже неможливо переробити, можна зробити чимало корисного. Наприклад, тирсу відправляють у конюшні чи на підприємства для наповнення виробів.
Своєю метою власниця бізнесу вважає наявність будь-якого виробу від компанії у кожному домі.
Чи дорого мати власний столярний цех?
Алла Сенчилів каже, що на початку діяльності, її чоловік всі столярні роботи робив сам. Зараз же в них є цілий штат кваліфікованих робітників.
Скільки прибутків приносило підприємство і скільки на нього було потрачено, власниця бізнесу точно не знає. Адже грошовий облік почав вестися пізніше. Та зараз вважає пані Алла для того аби почати такий бізнес треба мати не менше 100 тисяч доларів.
Найпопулярніша тарілка: яка вона?
В середньому тарілки бренду коштують від 200 до 400 гривень. Найпопулярнішою тарілкою є виріб у формі зайчика. Її ціна від 380 до 450 гривень.
Для створення цієї тарілки варто купити необрізану суху дошку. Працює з нею столяр. Він на різних верстатах розпускає дерево, а тоді склеює його частини. Із заготовок далі вирізаються форми. Для надання форми зайчика потрібно використовувати гравірувально – фрезерувальний апарат.
Читайте також ТОП 12 ідей для власного бізнесу в Україні у 2019-2020 році
Далі столяр вручну робить все аби згладити кути на облагородити виріб. Тоді над виробом працює шліфувальник. Він робить виріб гладеньким. Цю процедуру роблять лише вручну.
Як правильно доглядати за дерев’яним посудом
Всі вироби покриваються мінеральної олією та бджолиним воском. Це допомагає виробам лишатися гарними, захищає їх від забруднень. Це натуральні і безпечні компоненти. Але після використання посуд потрібно мити відразу аби не застосовувати агресивних миючих засобів.
Після використання виріб обов’язково треба просушити та витерти. А раз в кілька місяців виріб варто покривати мінеральним маслом або олією.
Хто купує посуд?
Придбати дерев’яний посуд можна в магазині «Всі Свої» на Розетці. Крім того. Посуд відправляють і безпосередньо до Європи. Також у компанії є сторінка у соціальній мережі і сайт. Фірма співпрацює з брендами Jameson, Inkerman, Nemiroff, Googwine, “Укрсиббанк”..
Цікаво знати Страусята по 100 доларів: як можна заробити на страусах в Україні
Скопійована продукція.
Після того як компанія почала брати участь у ярмарках, з’явилось дуже багато плагіату. Товари можна захистити патентами, але це надто дорого. Конкуренти інколи продають продукцію, яка дуже схожа на товари компанії, набагато дешевше.
Проте варто дізнатися чому це так. Адже директор компанії стверджує, що вони працюють лише із сертифікованою деревиною і можуть гарантувати якість продукції. А ще вона радіє з того, що їхні товари копіюють. Адже це означає, що їхній посуд цікавий та конкурентоздатний.