За словами спеціалістів, цьогорічна засуха може на третину скоротити врожай.
Аномально тепла погода, яка спостерігалася цього року вкупі із дефіцитом вологи у ґрунті може спровокувати зменшення урожаю зернових на третину, порівняно із минулим роком, стверджують спеціалісти. Проте, таке зниження врожаю у 2020 році не вважають критичним, про це заявив Андрій паливода.
За його словами, проблема тут не лише в спалаху коронавірусної інфекції, адже карантинні заходи не значно впливають на сільське життя та польові роботи. Основна проблема неврожаю у кліматі, точніше, і дефіциті вологи. Минуле літо було сухим, осінь – з малою кількістю опадів, зима безсніжна. Весна знову суха.
Чимало районів України уже втратили частину посіву озимих, через брак вологи зерна не змогли сформувати кореневу систему. Зараз триває нова посівна кампанія, аграрії кидають в сухий ґрунт зерна, з надією, що підуть дощі. Проте вони дуже ризикують втратити і цей урожай.
Сьогодні на у багатьох регіонах України у верхньому метровому шарі ґрунту катастрофічно не вистачає вологи, особливо актуальна ця проблема на півдні. Дефіцит вологи складає 35-40% від середньої річної норми. Також негативно на ситуацію впливають вітри.
Зараз аграрії чекають, в кінці березня в основному сіяли ячмінь, яру пшеницю та цукровий буряк. Тепер вони аналізують погодні умови та приймають рішення що посіву інших культур. Основні посіви будуть після 5 квітня, а в більшості регіонів після 10-12 квітня, оскільки в регіонах все ще очікують нічних заморозків.
Цікаво знати: Україні нададуть 40 мільйонів на боротьбу з коронавірусом: як використають кошти
«Інститут аграрної економіки» дає більш оптимістичний прогноз, щодо врожаю зернових культур. За словами експертів «Інституту аграрної економіки», очікується, що урожай зернових і зернобобових культур у 2020 році може скласти 67,4 млн. тонн, а це на 10,3% або на 7,7 млн. тонн менше, ніж рекордний урожай 2019 року.
Юрій Лупенко директор інституту академії НААН розповідає, що зниження урожаю відбувається через зменшення виробництва озимої пшениці – до 24,2 млн. тонн або на 12,5% менше, кукурудзи на зерно – на 10,3% дл 32,2 мле, ячменю на 8,7% до 81, млн. тонн.
Проте в 2020 році зросте кількість виробництва жита на 6,7% до 355,4 тис. тонн, ярої пшениці на 5,3% до 696,8 тис. тонн, гороху на більш ніж 20% до 687,4 тис. тонн та гречки на 13,3% до 96,4 тис. тонн. На рівні 2019 року збережеться виробництво рису та складе 54,5 тис. тонн. На 2% і 1,6% зменшиться виробництво вівса та проса, відповідно.
Цікаво знати: Центробанк Європи визнав, що європейська економіка паралізована
Сьогодні багатьох фермерів турбує питання, яку культуру сіяти першою після незвичної теплої зими – кукурудзу чи соняшник. Агрономи стверджують, що для кукурудзи допустимі строки посіву починаються при прогріванні землі до +7 градусів по Цельсію, а для соняшника – від +5. В той же час оптимальна температура для росту цих культур від +10. Обидві культури погано переносять заморозки.
Якщо розглядати аномальну погоду в стратегічному плані, то це початок кардинальних змін українського агробізнесу. Цей процес буде досить важким. Оскільки південні області України поступово перетворюються на пустельну зону.
За словами Михайла Федорчука професора національного аграрного університету, найближчі 10 років зиму буде такою ж аномально теплою, як цьогорічна. Для отримання звичного урожаю доведеться підбирати нові культури та повністю змінювати звичні технології вирощування. Про це професор заявив на конференції «Український трав’яний бізнес у 2020 році».
Цікаво знати: В Україні зросли ціни: що здорожчало найбільше та чи буде дефіцит товарів
Тарас Качка торговий представник України та заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства стверджує, що Україна може збільшити експорт аграрної продукції в період економічної кризи, що розвинулася на фоні поширення світом коронавірусної інфекції.
У світі попит на українську аграрну продукцію зростатиме, оскільки чимало країн мають труднощі із забезпеченням власного врожаю в умовах пандемії.
Проте, Кабінет міністрів України заборонив експорт гречки. У міністерстві пояснюють, що ця заборона тимчасова, оскільки гречка зараз необхідна для забезпечення внутрішнього ринку.
Рекомендуємо статтю: Бізнес у селі. Найкращі та реальні ідеї для відкриття бізнесу у селі