Бізнес ідея: вирощування шампіньйонів та грибів для продажу

Одним із найбільш рентабельних видів із с/г бізнесу являється вирощування шампіньйонів. Даний вид діяльності також популярний через те, що в якості сировини для вирощування являється солома і курячий послід. Крім того, щорічно в Україні попит на гриби виростає на 25%.

Українець в середньому за рік споживає біля 1,2 кг грибів, у той час як європеєць споживає близько 3 кг. Тож можна припустити, що вирощування печериць досить перспективне, адже саме вони вважаються найбільш споживаними серед грибів.

Печериці багаті безліччю поживних речовин. Вони багаті білком, який легко засвоюється. У них значно більше амінокислот і водорозчинних вітамінів, порівняно із овочами. Також у шампіньйонах низький рівень цукру та жиру, вони являються низькокалорійним продуктом.

Щоб бізнес був успішним, знадобиться якісний компост. Він може мати різний склад, одним із поширених варіантів може бути суміш наступних компонентів: солома, курячий послід, вода і гіпс.

Що потрібно врахувати для бізнесу на вирощуванні шампіньйонів

Щоб підготувати компост необхідно на підготовленій площині викласти шар соломи (висота – 0,3 м, довжина 3 м, ширина – 1,5-1,8 м), зверху укладають шар кінського перегною, поверх – сухий курячий послід. Все це слід полити водою зі шланга та ущільнити.

Далі в тій  самій послідовності компоненти викладають ті самі компоненти. Таких шарів потрібно викласти 5-6. Поверх усього наносять покривний шар. В більшості випадків використовують торф, адже він утримує багато води і поступово відає її.

В середньому на 1 кв. м. викладають біль 25-35 кг суміші. Висота пластини становить 4-7 см (залежить від типу ґрунту). Вважається, що оптимальною вважається товщина у 5 см.

Після підготовки покривного ґрунту, слід його розпушити, після чого вирівняти і злегка ущільнити. Це необхідно щоб забезпечити однакову товщину на всій площі, рівномірне розростання та зволоження.

Бізнес шампіньйони вирощування

Тонкий шар чи недостатня вологість знизять якість грибів. В такому випадку знадобиться частіше поливати субстрат, що спричинить розвиток бактерій, які негативно вплинуть на зовнішній вигляд грибів.

Дрібний і середній бізнес часто прибігає до методу вирощування шампіньйонів у мішках. Цей способі більш вигідний з економічної точки зору. Вирощувати печериці можна у будь-якому приміщенні (овочесховищі, шахті чи пташнику), при цьому не знадобляться полиці чи контейнери. До того ж, мішок, в якому гриби вражені шкідниками чи хворобами, набагато легше винести і врятувати інший врожай.

Рекомендуємо статтю Бізнес ідея: Вирощування лікарських трав як бізнес

Серед труднощів вирощування грибів у мішках варто відзначити той факт, зо доведеться в ручному режимі наповнювати , переносити на місце і наносити покривний шар ґрунту.

Досвідчені фахівці радять:

  • Компост необхідно купувати лише у надійних продавців. А краще навчитися готувати його самостійно, дотримуючись технологічного процесу;
  • Якщо ви вирішили самостійно спробувати приготувати компост, слід облаштувати термокамеру. Також велике значення має якість вихідної сировини, вона залежить від того, чим годують тварин;
  • Міцелій теж необхідно купувати у надійних постачальників;
  • Також слід потурбуватися, щоб у приміщенні була необхідна вологість і температура, інакше отримати хороший врожай, навряд чи вийде;
  • Якщо частину грибів вразила хвороба, то слід з нею боротися згідно з усіма правилами. Якщо легковажно віднестися до цього, то є ризик втратити весь врожай.

Також зручно використовувати брикети. Так, готовий компост пресують і упаковують в термоплівку. Таки чином субстрат легко транспортувати.

Для роботи вам буде необхідне таке обладнання:

  • Обладнання для пакування компосту в мішки. Мішок із поліетилену має наступні розміри 50х40х18 см. Його вага складає близько 18 кг. Апарат здатний наповнити біля 300 мішків за годину.
  • Структуризатор торфу. Цей прилад можна доповнити і такими функціями, як переміщування із крейдою, зволоження, і навіть пакування.
  • Подрібнювач посліду. Існують прилади із різною продуктивністю, є варіант із змішуванням з гіпсом.
  • Розпилювач. Цей апарат дозволить підвищити вологість повітря, виконуючи дезінфікуючу функцію.

Вартість обладнання залежить від комплектації і продуктивності.

Збирати врожай необхідно акуратно, щоб не пошкодити тіло і грибницю. Печериці викручують з ґрунту і присипають покривним ґрунтом.

Шампіньйони слід збирати після дозрівання. Зрозуміти, коли слід збирати урожай, можна із зовнішніх ознак. Плівка, яка покриває рожеві пластини шампіньйона і з’єднує краї має бути натягнутою, але не пошкодженою. Розірвана плівка це ознака того, що гриб вживати не можна.

При вирощенні печериць у закритому приміщенні, то давати врожай вони можуть від 2 до 4 місяців. За цей час можна отримати близько 15 кг грибів з 1 кв.м. кількість грибів може бути значно вищою, якщо забезпечити належний рівень догляду.

Рекомендуємо Бізнес у селі. Найкращі та реальні ідеї для відкриття бізнесу у селі

Не хвилюйтеся, якщо рівень врожаю знизиться. Це характерно для шампіньйонів. Періоди активного росту чергуються із спадом. Зазвичай буває 5-7 хвиль, найбільш врожайними вважається 2 і 3. За цей період можна отримати до 70% всього урожаю.

Коли ви освоєте технологію і зберете перший врожай, необхідно буде зайнятися рекламною кампанією. Найбільш продуктивною вона буде на просторах інтернету. Створіть власну сторінку в соціальних мережах чи навіть сайт, детально розкажіть як ви виробляєте продукт, вкажіть вартість та залишити контактні дані. Також можна зареєструватися на тематичних форумах, так ви швидко знайдете покупців.

Скільки реально можна заробити вирощуючи шампіньйони?

Вказати конкретну суму не можливо. Вона буде іншою у кожного, адже все залежить від сировини та створених умов. Проте приблизну суму можна вирахувати.

Так придбати 10 тонн компосту шампіньйонів (включаючи грибницю) можна за півтори тисячі доларів США. В середньому із одного кілограма ґрунту за цикл можна отримати 200 грамів печериць. За рік таких циклів може бути п’ять.

Тобто один кг субстрату за рік принесе 1 кг грибів. Тобто при оптимістичних прогнозах за рік можна зібрати 10 тонн грибів. Середня вартість за 1 кг становить 20 гривень. Так за рік можна отримати близько 30-49 тис. доларів.

Ці цифри можуть бути зовсім іншими, але приблизні підрахунки свідчать, що вирощування печериць досить перспективна ідея для ведення домашнього бізнесу.

Бізнес ідея: вирощування шампіньйонів та грибів для продажу
5 (100%) 1 vote

Сподобалась стаття? Поділись в соц. мережах

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares